Home
Vad händer på kommunikationsområdet?

När data- och telekommunikation blandas

Vi upplever just nu en brytningsperiod.  Två världar som tidigare varit skilda från varann skall förenas.  Två helt olika kulturer skall kompromissa sig fram till ett fungerande samarbete.  En tradition av total kontroll inom det fasta telefoni-nätet skall samsas med den totala anarki som rått inom Internet.  Sammansmältningen är inte lätt.

Inom telekommunikationsvärlden har man varit van vid stränga kvalitetsgarantier, extremt höga krav på tillgänglighet och en möjlighet att ta betalt för varje bit och byte som passerar genom ledningarna. 

Inom Internet används ett protokoll som inte tillåter kvalitetsgarantier, man garanterar inte ens att paketen kommer fram.  Tar det för lång tid så sänder man om, blir det trångt i ledningarna så ökar man kapaciteten mer eller mindre ad hoc.  Ingen tar betalt för de bits och bytes som passerar ledningarna, åtminstone är det vad slutanvändarna upplever.   

Teleoperatörerna värnar om sina abonnenter och vill stänga in dem i "slutna trädgårdar" som termen lyder.  Men kunderna är vana att ströva fritt omkring på Internet och kan få svårt att i längden acceptera inhägnaden. 

Det är en intressant tid vi lever i.

 

Halvdagsseminarium om IT-styrning

Den 23 april 2010 håller jag ett halvdagsseminarium om IT-styrning på Elfviksgården på Lidingö  i samarbete med DPU.

 [läs mer...]

Min bok IT-styrning

I april 2009 utkom min bok IT-styrning - vad ledning och styrelse behöver känna till om informationsteknologi.

Den kom ut på Konsultförlaget som numera har övertagits av Liber AB.

ISACA Sweden Chapter har köpt in den till sina medlemmar.

Rekommenderas av stora Revisionsföretag.

 [läs mer...]

Testa hur din verksamhet använder elektronisk post (e-mail) och på vilket trappsteg på mognadstrappan ni befinner er. [läs mer...]

Vill du veta mer?  Läs här om vad jag kan erbjuda. [läs mer...]

Copyright © 2005-2010 Rabbe Kurtén; Alla rättigheter förbehålls.          Senast uppdaterad 2010-04-06